Mus och tangentbord vs handkontroll

Den största skillnaden mellan dataspel och TV-spel är verktygen man använder för att berätta för spelet vad det är man vill göra. För dataspel använder man i regel mus och tangentbord medan man till TV-spel använder handkontroller. Det är väldigt stor skillnad på dessa och hur de passar till olika typer av spel. Seriösa dataspelare är väldigt noga med vad de har för mus och tangentbord när de spelar. Det brukar vara ett mekaniskt tangentbord av något slag och en lasermus som är gjord för spel. Dessa möss har ofta fler knappar, bättre dpi och sensorer och väldigt exakt känslighet i rörelserna. En ganska populär mus är Steelseries Kana. Det är en ganska enkel mus som inte har så många extraknappar och den är neutral så den passar till både höger- och vänterhänta. Den har förvånansvärt få knappar för att vara en gamingmus men den fungerar bra och är rätt stilren vilket kan vara en av anledningarna till att den är populär.Till TV-spel är det handkontroller som är melodin. Dessa är små och lätta att ha med sig och passar bra i handen. Den största skillnaden, utöver designen, och antalet tillgängliga knappar är hur handkontrollen gör sig dåligt på FPS-spel där mus och tangentbord är enormt överlägset. I snabba FPS-spel där man ska sikta och snabbt måste vända 180 grader för att skjuta någon bakom går på någon hundradels sekund när man har mus och tangentbord, medan det tar längre tid med handkontroll. Dessutom så är precisionen i handkontrollen sämre än med mus och tangentbord. Tittar man på spelare på hög nivå så har de enormt bra precision med mus och tangentbord och det går otroligt snabbt. Det är omöjligt att ha samma precision och snabbhet med handkontrollen. I fightingspel är istället handkontrollen överlägsen mus och tangentbord och sen finns det ett antal spel där det egentligen inte påverkar så mycket. Jag skulle säga att spel som GTA går bra att spela med både handkontroll och mus och tangentbord. I tv-spelsversionerna av spelet så finns ofta en autolock så att man inte behöver ha perfekt precision när man spelar med handkontroll medan man i dator inte får någon hjälp att låsa siktet på målet.Är man van datoranvändare så är man antagligen bekväm med mus och tangentbord och kan tycka att det är svårt att spela med handkontroll och vise versa. Vad som är bäst kan jag inte avgöra utan hävdar med bestämdhet att det helt beror på vilken typ av spel man spelar.